Kahve bitkileri üç ya da dört yıl sonra ilk mahsulünü vermektedir. Altı ila sekiz yıl sonra ise ağaçlar azami üretim kapasitesine ulaşmış oluyorlar. Kahve ağacı, meyvesinin tam olarak olgunlaşması için uzun bir süreye ihtiyacı vardır. Çiçeğin döllenmesinin ardından Arabica için altı ila sekiz ay, Robusta’da 9 ila 11 ay ve nadir türleri Excelsa ve Liberica’da 12 ila 14 aylık bir süre geçmektedir.
Aslında yılda bir kere kahve hasadı yapılabilmektedir. Kurak ve yağmurlu dönemleri açısından büyük farklılıklar göstermeyen tropik bölgelerde, yılda iki kere çiçekleri açabilir ve bundan dolayı bir gerçek hasat ve bir ek hasat oluşabilmektedir. Tüm meyveleri aynı anda olgunlaşmadığı için hasat dönemi normalde 10 ila 12 hafta süreli bir süreçten oluşmaktadır. Fakat hasat döneminin ana bölümü altı ila sekiz haftalık bir sürece odaklanmaktadır.
En iyi kahve için sadece olgunlaşmış kahve kirazları el ile tek tek toplanmaktadır. Aslında zaman ve iş açısından çok meşakkatli bir iş ama yüksek kaliteyi garantilemektedir. Özellikle ıslak olarak hazırlandığından, Arabica (Arabika) kahvesi için bu hasat yöntemi uygulanmaktadır.