Kahveler; kültür, milli gelenek görenekler ve şahsi damak tadına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Fakat temelde dört farklı hazırlama şekli ayırt edilebilmekte. Almanya, İsviçre ve Amerika Birleşik Devletlerinde yaygın olan filtre kahvede, kaynar su, filtrede mevcut olan toz kahvenin içerisinden filtrelenerek elde edilmektedir. Bu işlem 1908 yılında Melitta Benz tarafından bulunmuştur.
Özellikle İtalya’da Espresso kahvesi içilmektedir. Burada taze çekilmiş kahvenin içinden yüksek basınçlı su geçirilerek, elde edilmektedir.
Türk kahvesinin hazırlanmasında, çok ince çekilmiş kahvenin, bolca şeker ve su ile, bunun için tasarlanan, koniye benzer bakır cezvelerde kaynatılmaktadır – sözüm ona Ibrik ya da Mokka.
Fransa’da çok sevilen bir kahve pişirme metodu French Press ya da sıkma kalıp demlik ile sağlanmaktadır. Türk kahvesine benzer şekilde toz kahve direkt sıcak suya karıştırılır ve bir süre sonra metal bir süzgeç vasıtasıyla ayrılır. Çözünebilir Kahve, kahve tozudur ve sadece sıcak su ile hazırlanıp hemen içilebilmektedir.
Bu temel dört hazırlama işlemine göre bugün yüzlerce kahve tarifleri ve kahveyi kullanan binlerce tarifler mevcuttur. Birçok hazırlama türlerine göre özel kahve makinaları vardır. Önemli olan kahvenin bir damak zevki olarak kalmış olması ve susuzluğu giderme amacıyla tüketilmemesidir her ne kadar DGE, Alman Toplumu Beslenme Derneği tarafından meşrubat olarak kabul görmüşse de.